● 50.000 συνολικές επισκέψεις! Thank you! ● Νέο κείμενο: " Μια απ' τα ίδια ήσουν κι εσύ " Διάβασε το κείμενο τώρα! ● Για να μη χάνεις ανάρτηση, κάνε subscribe! ● Η δημοσκόπηση του μήνα: Έχετε ζήσει τον παράνομο έρωτα; - Ναι, και πόνεσε πολύ στο τέλος 50% - Όχι, και εύχομαι να μη μου συμβεί ποτέ 37% - Δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι 12%

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σκέφτηκα να μην τοποθετηθώ σεβόμενος το εθνικό πένθος, αλλά εδώ και δύο μέρες βλέπω, ακούω και διαβάζω διάφορα.

Όταν κάποιος ξεκινάει να κάνει λαϊκό δικαστήριο και να επιρρίπτει ευθύνες χωρίς να έχει επαρκή δεδομένα καλό θα ήταν να το βουλώνει. Μιλάμε για ένα δομικό πλάνο με 20.000 κατοίκους. Μιλάμε για μία περιοχή που δεν έχει μπει σε σχέδιο πόλης εδώ και τόσα χρόνια κι ο λόγος είναι προφανέστατος νομίζω. Είναι το ρουσφέτι μεταξύ πολιτών και κυβερνώντων. Ήταν μια αυθαίρετη περιοχή κι αντικειμενικά όταν έχω σηκώσει δύο με τρία μέτρα μάντρα κι έχω ένα δρομάκι που ίσα-ίσα χωράει να περάσει ένας άνθρωπος σε μία πυρκαγιά τριάντα μέτρων από πού ακριβώς θα διαφύγω; κι ειδικότερα όταν έχω ένα ολόκληρο δεκάλεπτο όπου η φωτιά με «γλείφει» με 70 χλμ την ώρα;

Ο μηχανισμός στις κατασκηνώσεις μπορεί να δούλεψε σωστά γιατί όποιος έχει πάει στις κατασκηνώσεις μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι είναι μια περιοχή που μπορεί εύκολα να εκκενωθεί σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης. Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό κάποιος να συγκρίνει μία περιοχή με 20.000 κατοίκους με μία κατασκήνωση που η θέση της και η μελέτη της έχουν άμεσο πλάνο εκκένωσης. 

Το 2007 στις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία δεν είχαμε αυτή την κυβέρνηση κι επίσης κι εκεί είχαμε αρκετούς νεκρούς. Θα σας αναφέρω μόνο ό,τι όχι μόνο μηχανισμός δε λειτούργησε αλλά τα αεροπλάνα απ' την Ανδραβίδα πήραν εντολή για απογείωση όταν πια η φωτιά είχε βγει εκτός ελέγχου. 

Πριν λοιπόν επιρρίψουμε ευθύνες ας κάνουμε την αυτοκριτική μας και λιγότερη κατηγόρια στους άλλους γιατί δεν είμαστε άγγελοι με φωτοστέφανα εμείς οι άνθρωποι. Να μην κρίνουμε πριν κριθούμε και κυρίως να σεβόμαστε τη δεοντολογία και τις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο συνάνθρωπός μας που έχασε το σπίτι του, την περιουσία του, τη ζωή του. 

Δεν είναι καιρός για λαϊκό δικαστήριο όταν η αυτοκριτική απουσιάζει απ' το λεξιλόγιό σου και δυστυχώς ο άνθρωπος έχει μάθει πολύ εύκολα να μοιράζει ευθύνες και να βγαίνει άμοιρος των ευθυνών. Ας σκεφτούμε πρώτα τα δικά μας λάθη. Ναι, μπορεί ο μηχανισμός να μην λειτούργησε συντονισμένα αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε και τι αφήσαμε να γίνει. 

Πώς να λειτουργήσει ένας μηχανισμός άλλωστε σε μία χώρα πού ο Έλληνας έχει μάθει να κλείνει τη ΛΕΑ και να μην αφήνει το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική να περάσουν γιατί «έλα μωρέ στα αρχίδια μου, εγώ θέλω να φτάσω για μπάνιο στην Βουλιαγμένη γρήγορα και ν' ανεβάσω τα στόριζ μου» γιατί πώς να λειτουργήσει ένας μηχανισμός όταν σου λέει ο πυροσβέστης «πρέπει να εγκαταλείψεις» κι εσύ του λες «όχι θα μείνω εδώ να καώ μαζί με το σπίτι μου ή πού δεν ακούς τις οδηγίες και λες εντάξει ας περάσω τη Λ. Μαραθώνος, σιγά αφού είναι αντιπυρική». 

Πριν πούμε το οτιδήποτε ας έχουμε επαρκή δεδομένα και κριτική σκέψη να σκεφτούμε αν είμαστε σ' όλα τα παραπάνω εμείς σωστοί κι απλά επειδή «δε θέλουμε κι ευθύνες ρε αδερφέ πάνω απ' το κεφάλι μας να μας φταίει η εκάστοτε κυβέρνηση, πυροσβεστική, αστυνομία. Ας σου δώσει ένα μάθημα το τραγικό αυτό συμβάν εκτός απ' το να πενθήσεις, ν' αναπτύξεις και την κριτική σου σκέψη. Πόσο σωστός είσαι τελικά;

Για την εκκλησία δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Νομίζω ότι το αβγό του φιδιού είναι οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της κι είναι ένας συντελεστής βαρύτητας κι απομάκρυνσης των νέων ανθρώπων απ' αυτήν.

Βάλτε τις σκέψεις σας σε τάξη, φυσικά κι είναι λυπηρό που χάσαμε τόσους ανθρώπους άδικα αλλά ποιος μπορεί να τα βάλει με μία φωτιά τριάντα μέτρων και με φορά ανέμου έντεκα μποφόρ προς κατοικημένη περιοχή; Αν μπορείς να τα βάλεις μάλλον είσαι ένας απ' τους X-Men. Μάλλον δεν μπορείς, γι' αυτό μην αερολογείς. 

Όταν σταματήσουν τα ρουσφέτια μεταξύ πολιτών και κυβερνώντων κάποτε κι ακολουθηθούν σωστά τα γαμημένα δομικά κλειδιά, θα πάψουμε να καιγόμαστε και να πλημμυρίζουμε.

Και πάντα επίκαιρος Τζίμης Πανούσης.






Σχόλια