● 50.000 συνολικές επισκέψεις! Thank you! ● Νέο κείμενο: " Μια απ' τα ίδια ήσουν κι εσύ " Διάβασε το κείμενο τώρα! ● Για να μη χάνεις ανάρτηση, κάνε subscribe! ● Η δημοσκόπηση του μήνα: Έχετε ζήσει τον παράνομο έρωτα; - Ναι, και πόνεσε πολύ στο τέλος 50% - Όχι, και εύχομαι να μη μου συμβεί ποτέ 37% - Δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι 12%

Ο άνθρωπος αλλάζει μέσα από τις εμπειρίες

Ότι ακούμε είναι μια γνώμη, όχι το γεγονός αντικειμενικά, ότι βλέπουμε είναι μια οπτική γωνία, όχι πάντα η αντικειμενική αλήθεια. Όπως νομίζουμε. Μιας και το μυαλό φιλτράρει αυτό που βλέπουν τα μάτια. Η αλλαγή ενός ανθρώπου περνάει από διάφορα στάδια μέχρι να φτάσει στη ζύμωση και να μπορέσει να διαχειρίζεται καταστάσεις και πράγματα που τον κάνουν τρωτό και ώριμο.

Ο άνθρωπος αλληλεπιδρά στο περιβάλλον του με διάφορους τρόπους. Η αλλαγή στη προσωπικότητα του, των σταθερών τρόπων με τους οποίους αλληλεπιδρά. Όταν ο καθημερινός άνθρωπος γνωρίζει ένα άτομο στη ζωή του, έναν φίλο, ή έναν σύντροφο συχνά συμβαίνει να μη βλέπει όλες τις διαστάσεις της προσωπικότητας του. Οι άνθρωποι είμαστε επηρεασμένοι από τη κρίση του έξω κόσμου. Το μυαλό μας αναλύει υποκειμενικά. Μπορεί να έχουμε μάθει να θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι είναι χρισμένοι με μεγάλες δυνατότητες και παραβλέπουμε το γεγονός πως μόνο εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας όπως θέλουμε και δε μας ενδιαφέρει τι θα πουν οι άλλοι για μας. Οι άνθρωποι για παράδειγμα πολλές φορές επιδιώκουν τον πλούτο και την αναγνώριση ως δύναμη στη προσωπική ανασφάλεια που τους καταδιώκει. 

Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένα ον το οποίο έχει μάθει να κρύβει πολλά συναισθήματα από αυτά που νιώθει. Αυτό είναι μια άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού για να μη γίνει ευάλωτος δίπλα σε άλλους ανθρώπους που μπορεί να τον "εκμεταλλεύονται" όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά και με δόλιους τρόπους πατώντας επί πτωμάτων. Αυτό που βλέπουμε ως προσωπικότητα των ανθρώπων γύρω μας δεν είναι η πραγματική τους ταυτότητα και προσωπικότητα αλλά μια τους πλευρά, αυτή που δείχνουν προς τα έξω. Οι άνθρωποι αλλάζουν καθώς μαθαίνουν καταρχήν να εμβαθύνουν σε δράσεις που τους έκαναν να βγάζουν προς τα έξω μια άλλη προσωπικότητα από αυτή που είχαν. Να μη φοβούνται δηλαδή να "γκρεμίσουν" τις άμυνες τους και να χτίσουν την αυτοεικόνα τους πάνω σε πραγματικές ικανότητες που έχουν, που μπορεί να τις υποτιμούν.

Ο Οσκαρ Γουαιλντ είχε πει: "Δώσε μια μάσκα σε έναν άνθρωπο και θα σου μιλήσει πιο ειλικρινά για τον εαυτό του. Ισχύει ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν συχνά πλευρές της προσωπικότητας τους γιατί νομίζουν λανθασμένα ότι αυτές αποτελούν "μειονέκτημα". Μάλιστα, πολύ συχνά προσπαθούν να τις ξεπεράσουν, κρύβοντας τες με διάφορα "υποκατάστατα" προς τον έξω κόσμο".

Ο άνθρωπος αλλάζει μέσα από τις εμπειρίες της ενήλικης ζωής. Και εξελίσσεται. Ποτέ δε μένει στάσιμος και ο άνθρωπος για αυτό είναι φτιαγμένος από άλλα υλικά. Δυνατά υλικά που δε μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Το μυαλό σε συνεργασία με τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου είναι η καλύτερη παραγωγή συναισθημάτων. Αν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε κάπου αυτό θα ήταν ότι ο άνθρωπος μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες όχι μόνο αλλάζει αλλά και εξελίσσεται. Ωστόσο όπως λέει και μια θυμόσοφη παροιμία: "ο λύκος και αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του." Έτσι λοιπόν έρχεται αντίβαρο με αυτό που αναφερθήκαμε παραπάνω. Ο άνθρωπος αλλάζει, αλλά μόνο μέσα από τις εμπειρίες της ενήλικης ζωής. 




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου